Interview op Radio 2

Kijk naar de hapjes die er ingaan

Vicky De Beule geeft eettips
© 2017 - Bas de Meijer / HH

Kinderen doen eten, is soms een strijd, zullen veel ouders bevestigen. "En dat is fout, je kan een kind niet forceren. Dat gaat net averechts werken", zegt diëtiste Vicky De Beule. "Als je dat als ouder loslaat en vooral kijkt naar de hapjes die er wél ingaan en niet naar degene die blijven liggen, dan voelt het misschien al iets minder als een strijd aan."

Ze maakt hier de vergelijking met slapen. "Je kan een kind ook niet doen slapen. Je moet vooral zorgen voor een aangenaam eetklimaat, maar het kind zelf zal beslissen om al dan niet te eten. Hoe meer die strijd er is, hoe meer stress en hoe kleiner de kans dat je kind zal eten. Het kind moet zich veilig en op zijn gemak voelen om te proeven."

Beluister hier het gesprek met diëtiste Vicky De Beule op Radio2

Veel ouders ervaren dat kinderen voor groenten hun neus optrekken. "Dat klopt. Onderzoek in Australië heeft ook uitgewezen dat bepaalde enzymen ervoor zorgen dat kinderen een zwavelgeur of zwavelsmaak ervaren. De smaak van kinderen is wat anders dan die van volwassenen. Ze proeven ook met heel hun mond en met al hun zintuigen. Daardoor worden smaken veel intenser. Als een groente wat bitter is, wordt dan voor hen extra bitter. Dat zou een verklaring kunnen zijn."

Vaak wordt dat opgelost met de belofte van een lekker dessert, maar dat is niet zo'n goed idee. "Pudding bijvoorbeeld voorspiegelen als veel lekkerder dan groenten, gaat ook niet helpen. Als je zegt dat groenten opeten een beloning verdient, dan ga je mee in de emotie dat groenten niet lekker zijn. Hou het neutraal. Dan gaat het bijzondere van een dessert eraf en wordt de waarde van groenten wat opgekrikt. Je mag gerust dessert geven, maar laat het niet afhangen van het eten van groenten. Zie het niet als een beloning."

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie